Co zrobić aby poprawić smak wody z kranu?

2019-10-23

To czy woda jest zdatna czy nie do picia oceniamy poprzez smak i właściwości. Mimo, że woda płynąca z kranów powinna charakteryzować się neutralnym smakiem, nie zawsze jednak spełnia ten warunek. Oceniając jakość kranówki bierzemy jako pierwszy pod uwagę jej wygląd i smak. Woda z konkretnego ujęcia może mieć smak: słony, gorzki, alkaliczny, kwaśny. Inne odczucia smakowe noszą nazwę posmaku. W tym przypadku można mówić na przykład o posmaku: chlorowym, rybim, metalicznym. Oceny smaku często dokonujemy samodzielnie i to w przypadku każdej spożywanej wody, nawet tej pochodzącej z butelki. Jedne wody będą smakowały nam bardziej, inne w ogóle, ponieważ czuć w niej plastik. Co jednak zrobić, jeśli woda płynąca z kranu nam nie smakuje, a nie chcemy rezygnować z jej picia lub zastąpić wodą w plastikowych opakowaniach?

Przede wszystkim za smak wody odpowiedzialne są związki chemiczne w niej zawarte, ale i temperatura, określana jako optymalna zazwyczaj 5 do 10 ℃.

Problem ze smakiem wody wodociągowej może być wynikiem wtórnego zanieczyszczenia wody. Sama woda w zakładach jest badana wielokrotnie w ciągu dnia i musi spełniać wszelkie normy wyznaczone w obowiązującym w Polsce rozporządzeniu. Podczas przepływu przez rurociągi, a zwłaszcza instalacje w budynkach, może jednak być wzbogacana w substancje, wpływające niekorzystnie na właściwości organoleptyczne. Czasem magistrale w budynkach docelowych są niewymieniane, a nawet niekonserwowane w należyty sposób od wielu lat. Wewnątrz mogą znajdować się różnego rodzaju osady, które podczas przepływu przedostają się do wody, a dalej do kranów użytkowników.

Dość często pojawiającym się kłopotem jest chlor wyczuwalny w wodzie. To pozostałość po dezynfekcji wody, która jest koniecznością. Może on jednak sprawiać, że woda nie będzie chętnie spożywana przez domowników, a napoje i dania przygotowane na takiej wodzie nie będą odznaczały się odpowiednimi walorami.

Znacznie więcej substancji może przyczyniać się do zmiany smaku w przypadku wody z własnego ujęcia. Tutaj kłopotem może być chociażby wysokie stężenie żelaza i manganu w wodzie. W przypadku własnego ujęcia najlepiej zacząć od kompleksowej analizy wody, którą zrealizować można za pośrednictwem firmy Watersystem Sp. z.o.o.

 

W jaki sposób poprawić smak wody z kranu?

 

Smak wody ma znaczenie nie tylko w przypadku wody przeznaczonej do bezpośredniego spożycia, ale również potraw i napojów przygotowanych na jej bazie. Właśnie z tego względu tak istotne jest, aby to w kuchni można było korzystać z wody o nienagannych właściwościach smakowych i zdrowotnych.

Jednym z najlepszych znanych firmie Watersystem Sp.z.o.o. sposobów na poprawę smaku wody znanych również w branży uzdatniania wody jest węgiel aktywny. To właśnie on jest najlepszym absorbentem zanieczyszczeń i stosuje się go gównie z myślą o poprawie właściwości organoleptycznych wody. Węgiel aktywny jest w stanie zatrzymać na swojej powierzchni ogromną ilość substancji odpowiedzialnych za pogorszenie barwy, smaku i zapachu wody. Filtry z węglem aktywnym mogą usunąć z wody np. lotne związki organiczne, pestycydy, herbicydy. To to także świetny sposób na redukcję związków chloru. W tym przypadku węgiel aktywny działa jak katalizator i przyspiesza przemianę wolnego chloru w chlorowodór. Ponadto niektóre rodzaje węgla aktywnego są w stanie poradzić sobie z metalami ciężkimi. Do filtracji wody używa się węgla aktywnego w postaci pylistej, ziarnistej, uformowanych brył. Ten materiał filtracyjny znajdziemy choćby we wkładach do filtrów kuchennych. Jest szczególnie chętnie stosowany do oczyszczania wody spożywczej, nie tylko w gospodarstwach domowych, ale i w przemyśle ze względu na to, że do działania nie wymaga zastosowania żadnych środków chemicznych. Dodatkowo jest to metoda w pełni ekologiczna i ekonomiczna.

Jeśli z kranu płynie woda mało lub średnio zanieczyszczona, to sposobem na poprawę jej smaku może być system ultrafiltracji. Ten filtr kuchenny jest szczególnie polecany, jeśli użytkownicy piją wodę w dużych ilościach. Systemy ultrafiltracji wody pitnej z naszej firmy http://www.watersystem.com.pl/instalacje-domowe/oferta/systemy-ultrafiltracji podłącza się w okolicach zlewozmywaka.

Proponowane przez nas filtry nie  nie zajmują wiele miejsca, ponieważ nie posiadają zbiornika na magazynowanie wody. Zazwyczaj ich działanie to trzy etapy filtracji: filtracja mechaniczna, membrana oraz filtracja na węglu aktywnym. Podczas uzdatniania w wodzie pozostają wszystkie naturalnie występujące minerały.

Systemy filtracji wody pitnej Watersystem Sp. z.o.o., zbierają dobre opinie wśród użytkowników głównie ze względu na swoją skuteczność w poprawie właściwości organoleptycznych wody. Ponadto z wody są usuwane niektóre metale ciężkie, cysty, bakterie i wirusy.

Innym przykładem wpływającym na jakość smaku wody jest System odwróconej osmozy.

System odwróconej osmozy to jeden z najskuteczniejszych i najdokładniejszych sposobów na filtrację wody w kuchni, niezależnie od skali zanieczyszczenia wody, czy źródła jej pochodzenia. Podczas filtracji woda jest bardzo dokładnie oczyszczana na najmniej czterech etapach, które stanowią między innymi: wkłady mechaniczne, membrana osmotyczna i wkłady węglowe. Z wody usuwane są zanieczyszczenia nawet o wielkości pojedynczych jonów. Smak, barwa i zapach wody stają się neutralne. Tak uzdatniona woda doskonale nadaje się nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale również obróbki termicznej. Z pewnością nie zaburzy smaku przygotowanych na jej bazie dań i napojów, takich jak kawy czy herbaty.

 

Centralne urządzenia w poprawie smaku wody.

Smak wody można jednak poprawić nie tylko z pomocą filtrów kuchennych. W wielu gospodarstwach domowych użytkownicy odczuwają różnicę w jakości wody pod względami organoleptycznymi po montażu centralnej stacji uzdatniania wody.

Oczyszczanie wody na węglu aktywnym może odbywać się na całą instalację. Dobrym przykładem centralnego systemu uzdatniania wody, które zapewni smaczną wodę niezależnie od miejsca poboru jest kolumna węglowa.   http://www.watersystem.com.pl/instalacje-domowe/oferta/dwustopniowe-systemy-filtracyjne To urządzenia składające się z butli ciśnieniowej oraz głowicy sterującej całkowicie wypełnione złożem filtracyjnym. Zaletą płynącą z decyzji o zakupie takiego produktu jest woda idealna nie tylko do celów spożywczych, ale również do kąpieli. Redukcja chloru sprawia, że na skórze nie będą występowały podrażnienia, zaczerwienienia, miejscowe przesuszenia. Kolumny węglowe są szczególnie polecane rodzinom, których członkowie cierpią z powodu alergii, chorób skórnych bądź zmagają się z nadwrażliwością skóry.

Innym urządzeniem, które zapewni między innymi poprawę smaku wody jest zmiękczacz wody z węglem aktywnym. http://www.watersystem.com.pl/instalacje-domowe/oferta/zmiekczacze-do-wody W przypadku wody pochodzącej z własnego ujęcia smak, zapach i barwę wody często jest w stanie poprawić profesjonalny odżelaziacz i odmanganiacz, o ile kłopoty z właściwościami organoleptycznymi wynikają właśnie z tych powodów.

 

Jak  widać z powyższych przykładów, smak wody nie musi być problemem. Wystarczy zastosowanie odpowiedniej metody filtracji wody, by cieszyć się taką, która całkowicie spełnia nasze oczekiwania w tej kwestii. Do poprawy właściwości organoleptycznych wody najlepiej sprawdza się węgiel aktywny, więc warto szukać urządzeń filtracyjnych wyposażonych w ten materiał o najwyższej jakości, jaką proponuje nasza firma Watersystem Sp.z.o.o.S.k Dowiedz się więcej w jaki sposób możemy uzdatnić  wodę, z której korzystasz i zapraszamy do kontaktu Tel. 22 795 77 93, e-mail: watersystem@watersystem.pl    

* - pola wymagane